Nieuws

Hieronder onze eigen nieuwsberichten of de artikelen waarmee we in het nieuws gekomen zijn.

2-9-2023: Pruimen plukdag!

Op zaterdag 2 september organiseren we alweer onze laatste plukdag van het jaar. Dit keer zijn de blauwe pruimen rijp om geplukt te worden.

Onze pruimen, de Hauszwetschen staan ook wel bekent als de bakpruim. Het is een stevige, zoete, donkerblauwe pruim en wordt gebruikt voor de bekende Limburgse pruimenvlaai. Daarlangs zijn de pruimen harstikke lekker om zo te eten, een likeurtje van te maken of te verwerken in jam en smoothies. 

Jij komt toch ook pruimen plukken op 2 september?
Adres:            Ingweg 7, Baarlo
Tijdstip:         10:00 - 13:00 uur
Tip:                 Neem een mandje of emmer mee
Betaling:       alleen contant mogelijk
Prijs:               € 2,50 per kg

Pluk je liever niet zelf? Dan is het ook mogelijk geplukte pruimen te kopen voor € 3,00 per kg.

Augustus 2023: Mirabellen plukdagen!

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus organiseren wij onze mirabellen plukdagen!

Neem je eigen emmer of mandje mee en kom zelf je mirabellen plukken.
Mirabellen zijn goudgele pruimen en smaken heerlijk zoet. Het is een veelzijdige fruitsoort. Er kan mee gebakken worden, likeur van gemaakt worden, ze kunnen ingemaakt worden, maar ook zo uit de hand smaken ze hartstikke lekker! 

Datum:                vrijdag 11 augustus & zaterdag 12 augustus
Tijdstip:               10:00 - 13:00 uur
Adres:                 De Berckt 12d, Baarlo
Prijs:                    € 2,50 per kilo

Pluk je liever niet zelf?
Dan is het ook mogelijk geplukte mirabellen te kopen voor € 3,00 per kilo. 

plukdagen fruitboerderij

Juli 2023: Kom morellen plukken bij de Fruitboerderij!

Op zaterdag 8 juli en zaterdag 15 juli organiseren wij onze plukdagen.
Je kunt dan zelf je morellen komen plukken bij de Fruitboerderij!
Laat je het plukken liever aan ons over, geen probleem. Het is ook mogelijk geplukte morellen te kopen.

Tijdstip: 10.00-13.00 uur 
Adres: Ingweg 7, 5991RE Baarlo

In verband met beperkte parkeergelegenheid, willen we vragen om zoveel mogelijk per fiets te komen.
Betalen is alleen contant mogelijk.


Tot dan!

20-7-2021: Hoogwater update

Het is een spannend weekend geweest bij ons fruitteeltbedrijf aan de Maas.

Afgelopen vrijdag hebben we onze loods, huisvesting, bedrijfswoning en Wijnhuis geëvacueerd. Gelukkig hebben we droge voeten gehouden en staat veel weer op de plaats terug.
Een gedeelte van onze Conference peren en appels hebben in het weekend bijna tot hun topje in het water gestaan. We weten niet zeker of deze bomen dit aankunnen. Dat zullen we de komende weken gaan zien.
Onze morellenkersen hebben in de dagen voor de overstroming té veel water gehad en zijn veelal gesprongen. Daarom hebben we de huisverkoop van de kersen helaas moeten stoppen.
De vakantiewoningen in Sevenum liggen ver van de Maas vandaan en omliggende beken zijn allemaal laag gebleven.
Bedankt voor de lieve telefoontjes, mailtjes en berichtjes. Het is heel fijn om te merken dat iedereen meeleeft! 

Op via onze Facebook link: https://www.facebook.com/FruitboerderijLimburg blijven we updates sturen van de situatie.

19-05-2021 Onze morellen gepubliceerd in bakkers-vakblad Rise

We staan in het vakblad Rise: de Limburgse Morel is nu bekend bij bakkers in heel Nederland 🍒🎉!! Een mooie sprong, van Erkend Streekproduct naar landelijk leverbaar zijn. Wat een mooi artikel, we worden er helemaal stil van...

Zomer 2022: Eenoudervakanties bij Boerderij!

In de zomer van 2022 organiseert Solo Amigos eenoudervakanties bij onze vakantiewoning Boerderij. Zij zorgen voor een leuk programma met verschillende activiteiten, zodat de kinderen een onvergetelijke tijd hebben! De ouders worden ontzorgd, zo is er zelfs een kok aanwezig. Bekijk alle eenoudervakanties

17-12-2020 Artikel over Fruitboerderij fruitsap in Voilá magazine van Limburger

Een artikel over onze fruitsappen en fruitsoorten. 


22-11-2020 Streken met Van Boven

Onze morel en Susanne waren te zien op 22-12-2020 op NPO 2 bij Streken van Van Boven gepresenteerd door Yvette van Boven. 

Yvette van Boven gaat naar de Maasvallei, waar ze teruggaat naar haar jeugd en de lievelingstaart van haar moeder leert maken, het geheim van de Limburgse vlaai proeft en haar oom en tante op balkenbrij met aardpeergelei trakteert.


13-11-2020: Kerstbomen verkoop vanaf 13-11

Vanaf 13-11 starten we met verkoop kerstbomen op de Fruitboerderij in Baarlo.

Data: elke woensdag, vrijdag én zaterdag

Tijdstip: tussen 10u en 17u.

Locatie: Ingweg 7, Baarlo

Prijzen van de bomen varieren tussen de € 10,- en € 35,- per stuk.4 augustus 2020: Artikel 1Limburg over het instorten van de mirabellenmarkt

Omdat de afzetmarkt voor mirabellen door de uitbraak van de coronapandemie is ingestort, roept de Baarlose fruitboerderij van de familie Görtz liefhebbers op om de kleine gele pruimpjes te komen plukken.

De fruitboerderij organiseert op zaterdag 8 augustus een plukdag om de vruchten van de bomen te komen plukken.

Rijp
De mirabellen zijn sinds begin augustus rijp en ze moeten binnen twee weken geplukt worden, anders worden ze overrijp. De toegang tot de boombaard aan De Berckt is gratis. Per kilo moet 2 euro afgerekend worden.

"Mirabellen zijn zoete pruimpjes, heel lekker", zegt Susanne Görtz van het familiebedrijf. "Normaal leveren we de mirabellen aan fabrieken, die maken daar jam of puree van. En dat product komt dat in de luxere horecagelegenheden terecht. Van hotels tot cruiseschepen."

Afzeggingen
Die luxe markt is nagenoeg stilgevallen voor Görtz. "De afgelopen weken zei de een na de andere fabriek af", geeft ze aan. "Wij zijn een kleine teler, dus we vallen als eerste af." In Duitsland en Frankrijk zitten wel twintig tot dertig telers bij elkaar, weet ze. "Daar heb je ook van die grote oogstfeesten elk jaar."

Vergeten fruitsoort
In Nederland is het familiebedrijf de enige teler van het mirabelpruimpje, zegt Görtz. "Een beetje een vergeten fruitsoort. Eeuwig zonde. Vroeger had iedereen wel een mirabelpruimenboom in de tuin of op het erf staan."

Pruimen
Behalve mirabellen teelt Görtz ook kersen, handperen en zwarte pruimen. De pruimenoogst is begin september. Görtz hoopt dat die markt niet instort. "Anders is hier ook 20.000 kilo aan pruimen te plukken."

De plukdag begint om 9:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Volgens Görtz wordt dat een gezellige dag. "De weersvoorspelling is goed en je kunt komen plukken en picknicken tussen de bomen."
Aug 2020: PLUKDAG MIRABELLEN ZATERDAG 8 AUGUSTUS 2020 9.00u - 16.00u.

KOM JIJ OOK MIRABELLEN PLUKKEN BIJ FRUITBOERDERIJ?

We kampen met een overschot aan mirabellen. Komen jullie ons helpen?

Op zaterdag 8 augustus krijg jij de kans deze heerlijke Mediterraanse fruitsoort in huis te halen en mee te genieten van de oogst. Neem je picknick kleed mee en kom recreëren bij Fruitboerderij! Zodra je het erf op rijdt, waan je je op vakantie en kun je genieten van al het lekkers dat de Mediterraanse mirabel te bieden heeft. De mirabellen zijn perfect om in te maken om later op te eten, voor op vlaai of taarten of om jam van te maken.
De Plukdag start om 09:00 uur en eindigt om 16:00 uur. De boomgaard is gratis toegankelijk en de mirabellen worden voor €2,- per kilo afgerekend. Er worden vooraf corona-maatregelen getroffen en voor verfrissing voor kinderen wordt gezorgd.

Adres: Berckt 12d Baarlo

Tijdstip 9.00u - 16.00u

Zelf meenemen: zonnebrandcrème, emmer, tasje en contant geld om af te rekenen. (evt. picknickkleed en parasol, gevulde picknickmand indien gewenst).

Wij verkopen ons eigen fruitsap.

Plukjefruit.nl

Omroep P&M over onze plukdag

1Limburg over onze plukdag


01-2019 Fruitteler Lion Kniest uit Baarlo over zijn visie op de korte ketenaanpak

01-2019 "Gooi die vastomlijnde kleurplaat weg en ga zelf achter de tekentafel zitten"
De naam doet anders vermoeden, maar het streven naar korte ketens is niet alleen het elimineren van zoveel mogelijk schakels binnen de keten. Integendeel. De korte keten draait om afstemming én transparantie tussen alle schakels binnen deze keten. Of dit nu drie, vier of vijf schakels zijn, dat maakt niet uit. Althans, dat is de visie en overtuiging van fruitteler Lion Kniest (36) uit Baarlo.

“Het is een verkeerde veronderstelling dat het streven naar korte ketens alleen maar draait om zo min mogelijk schakels binnen de keten. Want vaak voegt juist iedere schakel op een bepaalde manier waarde toe. Het is de kunst die waarde te zien en vervolgens ten gelde te maken”, aldus fruitteler Lion Kniest uit Baarlo.20-09-2018 Artikel Omroep P&M: Limburgse kers wordt erkend als streekproduct

Nadat vorig jaar de noodklok werd geluid dat de zure kers – de morel – binnen vijf jaar zou verdwijnen als er niets gedaan zou worden, wordt woensdag door gedeputeerde van de provincie Limburg Hubert Mackus, symbolisch het eerste blik nieuwe kersen in ontvangst genomen en de Limburgse morel officieel erkend als streekproduct.

Onder de noemer ‘Red de morel, red het landschap, red de Limburgse kersenvlaai’ werd vorig jaar een actie gestart. Doel was een samenwerkingsverband te creëren tussen de verschillende kersentelers om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie uit het buitenland. “Vaak worden bijvoorbeeld Poolse kersen gebruikt in de Limburgs vlaaien. De bakkers weten vaak niet waar deze kersen vandaan komen. Ze kopen hun grondstoffen bij de groothandel. De inkoopprijs is hierin bepalend. Vanuit de bakkers ontstond de afgelopen jaren vraag naar de Limburgse morel omdat de Limburgs zure kers, volgens deze bakkers, kwalitatief beter én lekkerder is”, aldus Susanne Görtz van ‘Fruitboerderij’ uit Baarlo. Zij is één van de initiatiefnemers van het reddingsplan.


20-09-2018 Artikel Omroep P&M: Fruittelers presenteren actieplan voor echt Limburgs fruit op vlaai

Nadat vorig jaar de noodklok werd geluid dat de zure kers – de morel – binnen vijf jaar zou verdwijnen als er niets gedaan zou worden, wordt woensdag door gedeputeerde van de provincie Limburg Hubert Mackus, symbolisch het eerste blik nieuwe kersen in ontvangst genomen en de Limburgse morel officieel erkend als streekproduct.

Onder de noemer ‘Red de morel, red het landschap, red de Limburgse kersenvlaai’ werd vorig jaar een actie gestart. Doel was een samenwerkingsverband te creëren tussen de verschillende kersentelers om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie uit het buitenland. “Vaak worden bijvoorbeeld Poolse kersen gebruikt in de Limburgs vlaaien. De bakkers weten vaak niet waar deze kersen vandaan komen. Ze kopen hun grondstoffen bij de groothandel. De inkoopprijs is hierin bepalend. Vanuit de bakkers ontstond de afgelopen jaren vraag naar de Limburgse morel omdat de Limburgs zure kers, volgens deze bakkers, kwalitatief beter én lekkerder is”, aldus Susanne Görtz van ‘Fruitboerderij’ uit Baarlo. Zij is één van de initiatiefnemers van het reddingsplan.


07-07-2018 Artikel Limburger: Reddingsactie voor de zure kers: ‘Echt Limburgs superfood’

De Limburgse zure kers -morel- heeft weer toekomst. Telers, inblikkers, groothandelaren en bakkers zijn bezig met een grote reddingsactie. "De morel is echt Limburgs superfood. Goed voor de gezondheid, het Limburgs landschap en de Limburgse vlaaicultuur."


25-04-2018 Artikel Wij Limburg: Fruittelers presenteren actieplan voor echt Limburgs fruit op vlaai

Zestig Limburgse fruittelers hebben een actieplan gelanceerd om écht Limburgs fruit op de vlaaien te krijgen. In de praktijk is een groot deel van het fruit op Limburgse vlaaien niet van regionale origine en dat is op zijn minst opmerkelijk in een tijd dat het streekproduct zo gewild is. Logisch dus dat al die vlaaien met vreemd fruit de telers wat rauw op de maag vallen.

Ze hebben daarom een actieplan aangeboden bij de Provincie Limburg, teneinde het Limburgse fruit beter op de kaart te zetten. Daar is trouwens alle reden toe, want volgens recente cijfers van het Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) dreigt veertig procent van de Limburgse fruittelers na 2018 te verdwijnen. Echt fruit op originele Limburgse vlaaien zou die shake out in ieder geval kunnen verminderen.


04-01-2018 Artikel Nieuwe Oogst: Limburgse telers vechten voor zure kers

Door concurrentie uit Oost-Europa vindt de teelt van zure kersen vrijwel alleen nog in Limburg plaats en ook daar dreigt de morel te verdwijnen. Telers en verwerkers starten een actie om de zure kers voor Nederland te redden.


13-11-2017 Artikel Waterschap Limburg

We zijn door Waterschap Limburg geïnterviewd over onze binding met de Maas. Daar is een mooi artikel uit voortgekomen.

De eindeloze fruitgaarden in Baarlo bewijzen dat de Maas voor vruchtbaar land zorgt. Ons bedrijf had niet bestaan zonder de Maas. Omdat Waterschap Limburg bezig is met het versterken van de Maas in Baarlo hebben ze ons gevraagd om onze binding met de Maas te delen. 

Voor de volledige tekst: bekijk de link hieronder!


6-11-2017 Artikel Limburger: Verdwijnen zure kers ramp voor Limburg

De zure kers dreigt, door grote concurrentie vanuit Polen, in een rap tempo te verdwijnen uit het Limburgse landschap. Dit is niet alleen een ramp voor de fruitteler, maar ook voor het landschap en toerisme. De boomgaarden, helemaal wanneer ze in bloei staan, hebben een grote attractieve waarde. Limburgse telers en bakkers hebben een reddingsactie gestart: 'Red de morel, red het landschap, red de Limburgse kersenvlaai'. 


08-11-2017 Susanne op Landelijke televisie bij 1 Vandaag!

De zure kers, de schattenmorel, verdwijnt in rap tempo uit het Limburgs landschap. En uit de vlaai. Daarom zijn Limburgse telers en bakkers een reddingsactie gestart: ‘Red de morel, red het landschap, red de Limburgse zure kersenvlaai’.

De concurrentie van de kersentelers uit Polen is zo groot dat veel Limburgse telers hun fruitbomen vervangen voor maïs en asperges. In 2008 had Limburg nog 600 hectare met zure kersen, in 2015 liep dat terug tot 300 hectare en in 2016 tot 240 hectare.

1 Vandaag maakte hier op 8-11-2017 een item over. Via onderstaande link is het item terug te kijken.