Adopteer een perenboom


Heb jij altijd al je eigen peren willen oogsten? Adopteer dan nu je eigen perenboom!


Sinds de zomer van 2022 kun je op de Fruitboerderij een eigen perenboom adopteren. Aan de oevers van de Maas, op de Roffart in Baarlo staan al 40 jaar onze Conference bomen. Dit is de meest bekende en meest gegeten perensoort in Nederland. Een stukje verderop, op onze Fruitboerderij in Baarlo staan nog andere perenbomen: de Williams peren en de Lucas peren. De Williams peren zijn als eerste rijp en lekker om zo te eten, maar ook heel geschikt als stoofpeer en voor in likeur en sap. De Lucas peer is een late perensoort, leuk voor als je op verschillende momenten wil plukken! Je kunt onze bomen via onze site adopteren, met of zonder bordje voor bij je boom. Je mag dan elke zondag of op afspraak je boom bezoeken: even uitwaaien in de boomgaard of lekker picknicken in de schaduw. Ook mag je, als je dat leuk vindt, onder begeleiding van ons, je boom zelf snoeien, foto's komen maken met wie je wil in de bloesemtijd en natuurlijk zelf je peren plukken!

In de toekomst wordt het mogelijk om via een webcam live in onze boomgaard te kijken. Zo kun je de bomen in alle seizoenen volgen: van knoppen in de winter, bloesem in de lente, naar vruchten in het voorjaar die in de zomer groeien tot heerlijke peren, klaar om geplukt te worden. Wij zullen het hele jaar door goed voor de boom zorgen en hem snoeien, water en meststoffen geven zodat hij lekkere peren kan maken.

Je kunt een perenboom voor jezelf adopteren of cadeau geven. Wij vinden een adoptieboom niet alleen een origineel, maar bovenal duurzaam en symbolisch cadeau. Een boom staat voor de cyclus van het leven. We hebben een mooie koker waarin je de oorkonde van de adoptie krijgt, met daarin ook een fles perensap. Een cadeau waar iedereen blij van wordt!

Plukken
De hele oogst van de boom is voor jou. Gemiddeld is dat 20 kilo peren per boom en wij geven je kilogarantie, wat wil zeggen dat wij aanvullen tot 20 kg in het geval jouw boom een minder oogstjaar heeft. Als jouw boom een topjaar heeft en extra veel peren heeft is dat jouw geluk! Aan het einde van de zomer laten wij je precies weten wanneer je de boom het beste kunt plukken. Op dat moment organiseren wij meerdere dagen om de bomen leeg te plukken, zo kun je er echt een uitje van maken.Vergoeding
Tegen een jaarlijkse vergoeding adopteer je je perenboom in onze boomgaard. De jaarlijkse kosten van een adoptieboom bedragen tussen de € 27,50 en de € 37,50 afhankelijk van het ras. Zodra je de boom hebt geadopteerd krijg je van ons bericht waar de boom te vinden is in onze boomgaard. Je kunt de boom ieder jaar opnieuw adopteren.

Lucas: €27,50 per jaar
Williams: €30,00 per jaar
Conference: €37,50 per jaar

Wil je een bordje bij je boom? Dat kan!
Voor een eenmalige bijbetaling van €14,95 krijg je een leuk gepersonaliseerd bordje bij je boom, zodat iedereen weet dat dit jouw boom is!

Lucas
Lucas peren zijn in het buitenland al erg populair, maar in Nederland nog nauwelijks ontdekt. De Lucas is een grote peer die als handpeer erg lekker is, maar ook wordt gebruikt in compote en voor conserven. Dit ras wordt bij ons als laatste geplukt, zo in het midden tot eind september. De smaak van de peer is redelijk sappig en zoet, met wat grof vruchtvlees.

Williams
De Williams is een oude perensoort en relatief onbekend in Nederland. Het zijn grote peren met een gelige kleur. De peren zijn erg sappig en wij gebruiken de Williams peren dan ook voor ons perensap. De peer is erg bekend in de wijnwereld omdat hij erg geschikt is voor het maken van bijvoorbeeld brandewijn, maar ook in een likeur doet de Williams het goed. De Williams peer is de peer die wij als eerste oogsten, normaliter is hij midden augustus al rijp.

Conference
De Conference peer is Nederlands bekendste handpeer. Het is een langwerpige groengele peer met een lange ‘nek’ en grote bruinrode vlekken, die we ook wel roest noemen. Rond april bloeit deze perensoort met witte bloesem en in september zijn de peren rijp voor de oogst. De Conference peer heeft een ietwat korrelige structuur in het vruchtvlees.